Monesti ihmiset kysyvät minulta, että miten voin luopua luonani syntyneistä pennuista kun ne muuttavat omiin koteihinsa. Kysyjä usein samaan hengenvetoon pohtii, ettei ikinä itse sen takia voisi alkaa koirankasvattajaksi kun kaikki pennut jäisivät luopumisen tuskan vuoksi kotiin :)

Minun on kuitenkin aina ollut helppo luopua pennuista. Ensinnäkin siinä vaiheessa kun ne ovat luovutusikäisiä, alkaa väsymys olla jo sitä luokkaa, ettei mitään tolkkua. Toisekseen siihen mennessä paskakkaa on kertynyt hyvä jos ei tonneittain. Kuspissalla pestyt lattiat alkavat myös jossain määrin ällöttää. Tärkeintä kuitenkin aina on ollut se, että olen löytänyt kasvateilleni sellaiset kodit, joihin olen luottamuksella voinut pennun luovuttaa ja tiennyt, että se on uudessa perheessään erittäin toivottu ja rakastettu.

Kasvattajana minulle kaikkein vaikeinta on ollut nuorena kuolleet kasvatit. Syitä on hyvin monia tapaturmista äkillisiin sairauksiin, syyllä ei ole mitään väliä, se on aina yhtä lamaannuttavaa. Kun ei pentuja ole syntynyt muutamaan vuoteen, ovat viime aikojen suuret uutiset koskeneet pelkästään kasvattien poismenoja. Tämä vuosi on ollut pelkkää mustaa siinä suhteessa. Kolme on jo kuollut ja neljännellä luusyöpäepäily. Vanhin näistä vasta kahdeksanvuotias. Vuosi vasta puolessa. Tähän en osannut varautua kun aktiivivuosina kaikkea hyvää tulvi ovista ja ikkunoista. Ehkä tilanne olisi helpompi kestää jos olisi uusia pentusia tuloillaan, mutta kun ei ole, edes suunnitelmissa. Tämä on kasvattajan raskain taakka.

Hieman piristystä sentään omiin koirajuttuihin, kävimme tutustumassa metsästyslinjaisiin labradoreihin ja piiiitkään päässä hautunut ajatus labukasta seuraavaksi koiraksi sai vahvistuksen. Toivottavasti talvella uusi perheenjäsen liittyy joukkoomme <3 Sitä ennen perinteisesti ensin vepeleiri, jonka jälkeen alkaa jahtikausi. Tänä syksynä Ruutilla onkin hurjasti hommia kun äipälläkin on pyssy... Paitsi että äipän saalis taitaa rataharjoittelun perusteella olla enimmäkseen ohiammuttua kyyhkyä ja sorsaa :D Toivottavasti muut osuu! Oikein hyvää syksyn alkua kaikille!!!